e-mail
hírek
karate
edzés
eredmények
képek
hasonló oldalak
személyes
elérhetőség
 
MIÉRT A KARATE?
 

A sport a modern, civilizált világ csoda(gyógy)szere, a hosszú, egészséges élet titka, mert a mozgásszegény életmód és az energiatöbblettel járó táplálkozás, valamint a rendszeres koncentrált, strukturált időtöltés a megbetegedések okában döntő. A fizikai aktivitás, a testedzés, a sport – általános hatásán túlmenően – egyes betegségek megelőzésében, kezelésében és/vagy rehabilitációjában is nélkülözhetetlen.

Több mint 40 millióan űzik a világon a karate valamelyik stílusát. Két nagy részre lehet osztani: tradicionális karatéra és sportkaratéra. A sportkarate központi világszervezete a WKF (World Karate Federation). A világon 176 ország tagja, és Magyarországon is 180 egyesület. A második legtöbb igazolt taggal rendelkezik hazánkban.


A karate mozgás és személyiségfejlesztő hatásai:

 • Viselkedés, fegyelem-figyelem, önuralom, küzdőszellem, győzelem-kudarc viselése, szabályok betartása,
 • Praktikus, egyszerű, de sokrétű mozgásanyag
 • Testi és szellemi személyiségformáló, fizikai- pszichikai összhang
 • Tökéletes felkészültség
 • Koordináltság
 • Pontosan működő reflexek
 • Gazdaságos és koordinált mozgás
 • Gyorsaság hajlékonyság, lazaság, ruganyosság és pontosság
 • Rendszeresség, kitartás, szorgalom
 • Erő, szépség, esztétikum
 • Agresszivitás szabályozása, továbbá tisztelet, udvariasság, megbecsülés, akaraterő, belső fegyelem
 • Cselekvésbiztonságot ad: ítéletalkotás, helyzetfelismerés, helyes magatartás
 • Egyensúlyfejlesztés
 • Pontosság – ütések, rúgások kis célfelületre való gyakorlása. A versenykarate pontozási rendszere szintén ezt szolgálja. Tökéletesen kontrolált technikák
 • Sokoldalú, minden testrészre kiterjedő fejlesztés, mely nincs, vagy kevésbé tapasztalható más sportágakban.
 • Koncentráció fejlesztése – magas ismétlésszám minden gyakorlat esetében
 • Önvédelem, mint a bűnözés fontos megelőző eszköze. Az erőszakos bűncselekmények egyre növekvő száma, és az ezekkel szembeni lehetséges védekező módszer
 • Fokozza a fájdalomtűrő képességet
 • Fenti képességek fejlesztésével a későbbiekben, az iskolában, munkahelyen kialakuló verseny és stresszhelyzetekkel szembeni tűrőképességet maximálisan erősíti
 • A test és a lélek egyensúlyának és egységének harmonikus fejlesztésének eszköze lehet a karate, mely más sportágakban kevésbé hangsúlyozott
 • Más küzdősportokkal szemben a mozgásanyag látványos, kéz és lábtechnikák kombinációja talán ebben a sportágban jelentkezik a leginkább egységben.
 • Fontos a személyiségfejlesztő szerepe, az agresszív gyerek "lehűl" a gyakorlás során felismeri képességeinek határát, felismeri erejét, indokolatlan használatának veszélyeit, ha félénk, akkor itt határozottabb, magabiztosabb lesz
 
MI IS AZ A KARATE?
 

Ha megkérdezik mi a karate, az emberek többnyire arra gondolnak, hogy cserepek, deszkák töréséről, esetleg "ütésekkel és rúgásokkal" történő verekedésről van szó. Kevesebben gondolnak arra, hogy a karate az egyik legjobb módszer az ember fizikumának, jellemének, akaratának, erkölcsének fejlesztésére. A karate egyik jellegzetessége, hogy bárki gyakorolhatja kortól és nemtől függetlenül.

A karate nem csupán egy sport, de nem is misztikum, hanem egy életmód, amely beleszövődik művelőjének hétköznapjaiba, befolyásolva gondolkodást, cselekedeteit.

A japán "kara te" szóképek jelentése: üres kéz. Egyrészt azt szimbolizálja, hogy ebben az önvédelmi rendszerben nem használunk fegyvert. Másrészt a karatét tanulók nemcsak tökéletesíteni akarják a technikát, hanem lelküket, szívünket is meg akarják tisztítani.

Persze érthető, hogy a karate mélységeibe csak az lát be aki gyakorolja.

"Dojo nomino karate to omou na" (ne gondold, hogy a karate csak a Dojoban van jelen!)

A karate tisztelettel kezdődik és azzal is, fejeződik be!

KARATEDO
 
A KARATE KIALAKULÁSA
 
A Karate ősének tekinthető küzdő mód Indiában alakult ki, és a Zen buddhizmus kiemelkedő alakjának, Bodhidarmának nevéhez fűződik. Bodhidarma a császár meghívására Kínába érkezik 520 körül, ahol létre hozza a Shaolin szentélyt, és elkezdi terjeszteni a buddhista tanokat. Mivel a meditációk fárasztóak, nem bírják a gyenge fizikumú szerzetesek, ezért bevezeti a testgyakorlást, az általa ismert I-chin szutrából származó gyakorlatokból.

Ez a küzdőművészet tovább tökéletesedett, és évszázadok múlva kínai közvetítéssel eljutott a Ryu-kyu szigetcsoporthoz tartozó Okinawa szigetére, ahol főként a XIV. században virágzó kereskedelem folyt Kínával és Japánnal egyaránt. Gyors fejlődése hozzájárult, hogy a XVI. században a japánok elfoglalják a szigetet és betiltsák a fegyverviselést. További századokon át csiszolták a technikákat különböző mesterek, míg a XIX. század második felére egy kiforrott harcművészetté vált OKINAWA-TE néven, amit kínai eredetére utalva karate-ként is neveztek.

Három fő stílust különböztetünk meg, amelyek a városokról kapták neveiket, ahol kialakultak.

NAHA-TE (SHOREI-RYU), legjelentősebb mestere Higaonna: a dél-kínai harci stílusokhoz áll közel, erős, stabil pozíciók, alsó rúgások, hangos haslégzés, küzdő felek egymáshoz való közelsége jellemzi, a mozgások lassabbak, félkör alakúak. Jellemző katái a Sanshin, Saifa.

SHURI-TE (SHORIN-RYU)
, legjelentősebb mestere Itosu: gyors, mozgékony, sok rúgás, a küzdő felek távolabb helyezkednek el egymástól. Jellemző katái a Bassai, Kanku, Gangaku.

TOMARI-TE, legjelentősebb mestere Matsumura: majdnem megegyező a Shuri-te-val, később össze is olvad a két iskola, hangsúlyos, talajközei technikák. Jellemző katái a Sochin, Unsu.

A mai értelembe vett karate atyja FUNAKOSHI GICHIN (1868-1957) Okinawa sziget Shuri tartományában született. Középosztálybeli hivatalnoki családból származott és már kora gyerekkorában rendszeresen foglalkozott harcművészettel. Apró termetű, mindössze 153 cm magas ember szorgalma, kitartása révén a karate óriásává nőtt. Tanítói Matsumura, Azato és Itosu mesterek voltak.Funakoshi sensei kifejlesztette saját rendszerét, amit karate (üres kéz) néven mutatott be.
 
A KARATE ISMERTTÉ VÁLÁSA
 
-1911-ben mutatják be előszörJapánban

-1912-ben Japán Első Flottájának 10 tisztje egy hétig karatét gyakorol Okinawán

-1915-ben FUNAKOSHI GICHIN bemutatót tart Kyotoban, a Butokuden Csarnokban

-1920-ban Norimichi Yabe (az Okinawai Tanárképző Főiskola Karate oktatója) bemutatót tart Los Angelesben

-1921-ben Funakoshi mester bemutatót tart Hirohito régenshercegnek, majd Okinawáról áttelepül Japánba

-1922-ben Funakoshi bemutatót tart az Első Nemzeti Sportkiállításon Tokióban

-1923-ban Asamoto Mutubu bemutatja a karatét Osakában

-1929-ben Funakoshi mester javasolja, hogy az eddig TOTE KARATE-JUTSU néven ismert harcművészet nevét, változtassák KARATE-DO-ra

-1935-ben megjelenik a KARATE-DO KYOHAN című könyv

-1936-ban Funakoshi mester Tokióban a Budokan Egyetem tanáraként megalapítatja az első japán karate edzőtermet, aminek SHOTOKAN-DOJO lesz a neve, Funakoshi mester írói álneve után (Shoto - hajladozó fenyő)

-A különböző stílusok szétválása után, így lesz az eredeti stílus neve SHOTOKAN KARATE-DO
 
A SHOTOKAN MAGYARORSZÁGI TÖRTÉNETE
 
A shotokan karate hazai megalapítása Antal János sensei nevéhez fűződik, aki 1974-ben belga államporgárként tért haza. Megismerkedett Kecskés Sándorral és Szegedi Jánossal a Mélyépterv SC judo edzőivel, akik a Sütő utcában tanítottak önvédelmet. Egy körülbelül 20 fős csoport kezdte el, Kecskés Sándor vezetésével, Antal János irányításával gyakorolni a Shotokan karatét. Az alapítók közül sokan még a mai napig aktívak, pl. Bíró György, Dr. Gulyás Péter, Kurdi Gábor, Kisgéczi Jenő és még sorolhatnánk. Felkarolta a Karate-do-t Galla Ferenc tanár úr judo mesteredző, a TF Küzdősport vezetője.

-1976-ben több új klub alakult, a tanulókból klubvezetők lettek

-1977-ben Körcsarnokban került sor az első versenyre

-1978-ban Kecskés Sándor vezetésével megalakult a Magyar Karate Testület.

Az EB. Után Miyazaki sensei edzőtábort és danvizsgát tartott Budapesten

-1980 áprilisában az OTSH a Cselgáncs Szövetségen belül megalapította a Karate Szakbizottságot, és ezzel hivatalosan is elismerte a karate-t. A Shotokan karate-t a bizottságon belül dr. Gortvay István képviselte

-1985-ben megalakult a Harcművészetek Összövetsége

-1995-ben megalakul az önálló Magyar Karate Szövetség, főtitkára Popper György

-1999 óta a Magyar Karate Szövetség (ma már szakszövetség) vezetője dr. Mészáros János
 
A MODERN KARATE FEJLŐDÉSE
Molnár Tamás írása

A már kezdetben sem egységes karate a harmincas évektől kezdve több önálló stílusirányzatra bomlott. A legjelentősebbek közülük a Shotokan, Shito-ryu, a Goju-ryu, a Wado-ryu és a későbbiekben megalakult Kyokushinkai.

A karate az idők során folyamatosan fejlődött. A harmincas években még alig tartalmazott a kéztechnikákon kívül rúgásokat is a rendszer, az alapító fia volt az, aki bevezette a köríves rúgásokat és más lábtechnikákat. A későbbi mesterek is bővítették a karate mozgásanyagát és technikáit. (Nakayama, Kanazawa, Nishijama, Asai és Kase mesterek).

A II. világháborúban elszenvedett vereség alapvetően megrendítette a japán társadalmat, ez természetesen hatott a karatéra is. A mesterek közül többen meghaltak a háborúban és az addigi hierarchia is megbomlott. A karate újjáélesztése céljából 1948-ban a vezető mesterek összefogásával megalakult a Japán Karate Szövetség (JKA) amely szakmai irányítást biztosít a világ karate szervezetei számára. Első vezető instruktora Gichin Funakoshi volt, majd fia Yoshitaka Funakoshi követte őt. Ezután Masatoshi Nakayama vette át az irányítást, halála után a vezető instruktori posztot nem töltötték be, hanem a mesterek egy csoportja irányítja a szervezetet.

A JKA megalakulása után indult el a karate világméretű terjedése. A JKA által kiképzett, legendás hírű instruktorok először Hawaii-on majd az USA-ban oktattak, később jutottak el Európába. Ma már a világ majd minden nagyobb országában él és tanít JKA vagy más stílusú karate instruktor.

Az alapító halála után, 1958-ban került sor az első verseny megrendezésére, majd egyre szervezettebbé válva ma már rendszeresen rendeznek kontinens és világbajnokságokat.
A JKA mellett számtalan karate szövetség alakult melyek saját világszervezettel, bajnokságokkal rendelkeznek.

A karate, mint sport szempontjából két nagy, stílusoktól független szervezet alakult meg.

1. A WUKO (World Union of Karate-do Organizations)/WKF (World Karate do Federation)

A WUKO-t megelőzte az európai szövetség (EKU), amit Franciaországban kezdtek el szervezni. 1961-ben alakult meg a francia karate szövetség Jacques Delcourt vezetésével. 1963-ban meghívta az ismert nemzeti szövetségeket egy találkozóra Párizsba. Ezen az első nemzetközi karate konferencián 6 ország (Németország, Belgium, Svájc, Olaszország, Nagy Britannia és Franciaország) képviselői vettek részt 1963. december 15-én. Innen számíthatjuk az EKU illetve a WUKO a karate nemzetközi szervezeteinek indulását. A 2. Európai Konferencián a fentieken kívül még Spanyolország, Hollandia képviseltette magát.

Az első karate Európa bajnokságot 1966. május 7-én tartották meg Párizsban.

Az EKU 7. Kongresszusa mondja ki a határozatot, hogy hozzanak létre világ szintű karate szervezetet. A tárgyalások lefolytatására felhatalmazz J. Delcourt. Ryochi Sasakawa úr a japán karate szövetség elnöke 1970-ben találkozik Delcourt-ral Párizsban és 1970. június 16-án aláírnak egy megállapodást arról, hogy az EKU és a japán szövetség együttesen támogatja a világszervezet létrehozását. Ugyanebben az évben augusztus 19-én nagyobb japán küldöttség érkezik Párizsba (Sasakawa, Nakayama, Eriguchi, Kagawa).Ezen az első világkonferencián részt vesz az akkori párizsi japán nagykövet Hatori úr is. Itt alakul meg a WUKO és azt is eldöntik, hogy az első karate Világbajnokságot és WUKO Kongresszust Tokióban rendezik meg 1970. október 10-én.

2. IAKF (International Amateur Karate Federation)/ITKF (International Traditioinal Karate Federation)

Az IAKF hivatalosan 1974. szeptember 24-én alakult meg. Az IAKF, noha stílus felettinek nevezte magát elsősorban a Shotokan stílushoz kötődött, vezetői, tisztségviselői elsősorban a JKA szervezet instruktorai, illetve az ő támogatóik voltak. Előzménye az volt, hogy 1968-ban az Amerikai Amatőr Karate Szövetség rendezett egy nemzetközi meghívásos karate versenyt Los Angelesben és Mexico Cityben. A jelenlevő nemzetközi képviselők 1968 november  3-án aláírtak egy közös nyilatkozatot arról, hogy létrehoznak egy nemzetközi karate szervezetet. 1975-ben Los Angelesben rendezték meg az 1. IAKF világbajnokságot. Ezt követte a 1977-es tokiói, a 1980-as brémai és az 1983-as kairói VB.

Az IAKF 1986-ban változtatta meg nevét ITKF-re

Az „olimpia csata”

A karate viszonylag rég óta szeretne bejutni az olimpiai programba. Az első lépést a WUKO tette meg 1984-ben, majd követte az ITKF is. Akkor a NOB úgy döntött, hogy a két karate szervezetnek együttesen kell megjelennie és fellépnie. Ez először sikeresnek is tűnt. A Budapesten rendezett 1987-es Világkupán mindkét világszervezet vezetői és sportolói jelen voltak. Itt tárgyaltak a NOB magyar tagjával, az azóta sajnos elhunyt, Csanádi Árpáddal. A Budapesten kötött megállapodástól az IAKF akkori vezetője H. Nishiyama mester „visszatáncolt” és saját jogán az immár ITKF-re átnevezett szervezet nevében, a WUKO-t kizárva kandidált az olimpia programba jutásért. Ez a lépés évekkel, évtizedekkel vetette vissza a karatét a programba kerüléstől.  A WUKO egyre erősebb lett, politikailag és anyagilag egyaránt. Jelenleg több mint 157 ország a tagja. Miután nem sikerült az ITKF-fel megegyezni, 1990-ben megváltoztatta a nevét WKF-re. Ez évben ismerte el a NOB a WKF-et, mint az egyetlen karatét nemzetközi szinten képviselő sportszervezetet. Elnöke: Antonio Espinos (spanyol), főtitkára Georghe Yerolimpos (görög). Érdekesség, hogy a WUKO kincstárnoka és az EKU főtitkára Popper György is volt.